Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Wijnhuis Den Boer
Hoofdstraat 29
2931 CE KRIMPEN A/D LEK

Openingstijden

Ma: 13.30 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 20.30 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Wijnhuis den Boer úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

A bon vin point d'enseigne (deel III)

à bon vin point d'enseigne (deel III)

Shiraz, Syrah: 2 namen, 2 smaken 

Op de vijfde plek van de wereldwijd meest geplante blauwe druif staat de Syrah- of Shiraz-druif. De namen van deze druiven lijken erg op elkaar, echter zijn de smaken heel verschillend. Voor alle duidelijkheid; het gaat wel om dezelfde druivensoort!

Het verschil in smaak is afhankelijk van waar de druif vandaan komt. De naam Shiraz is wereldwijd beter bekend dan Syrah en wordt beschouwd als de nationale druif van Australië. Wijnen afkomstig van deze druif zijn rijper, zoeter en krachtiger dan wijnen afkomstig van de Franse Syrah. Deze wijnen zijn iets rokerig en subtieler van smaak.

Oorsprong van de Syrah

Van veel druivensoorten is het niet helemaal duidelijk wat de precieze herkomst is. Ook van deze druivensoort gaan verschillende verhalen de ronde. Er wordt beweerd dat de druif afkomstig is uit een stad in Iran, met de naam Shiraz. Tijdens de kruistochten zou deze zijn overgebracht naar Frankrijk, naar de Rhônevallei. Een ander verhaal is dat de druif afkomstig is uit Egypte en onderweg naar Frankrijk vernoemd is naar de stad Syracuse in Italië. Uit genetisch onderzoek is gebleken dat de druif is voortgekomen uit een kruising van de druivensoorten Dureza en Mondeuse blanche uit Zuidoost-Frankrijk. Syrah is dus van oorsprong een klassieke, Franse druivensoort.

Sinds de negentiende eeuw is deze blauwe druif de meest aangeplante druif van Zuid-Australië. De helft van alle aanplant wereldwijd komt uit Australische regio’s zoals de Barossa Valley en McLaren Vale. Ook in landen als Spanje, Argentinië, Zuid-Afrika, Chili, Italië, Hongarije en Californië neemt de populariteit sterk toe bij zowel de wijnmaker als de wijndrinker.

Dieprode krachtpatser

De Syrah-druif is een sterke, dieprode druif met een dikke schil en is hierdoor goed bestand tegen de meeste plantenziekten. De ranken groeien enorm snel en moeten daardoor vaak gesnoeid worden. Wanneer deze niet tijdig bijgeknipt worden verliezen de druiven hun aroma’s met flauwe wijnen als resultaat. Geen gemakkelijke druif en behoorlijk arbeidsintensief maar een warm, zonnig, droog klimaat en een arme bodem zorgen voor een betrouwbare en grote oogst. Door de dikke schil is de druif verantwoordelijk voor stevige, tanninerijke wijnen en moet daarom vrij lang op hout rijpen om de tannine ronder te maken.

Mengen of puur?

Lange tijd werd deze druif vooral gebruikt als cépage améliorateur. Dat is het mengen met andere druiven om smaak, kleur en kwaliteit te verbeteren van alledaagse wijnen. In de Rhône wordt de druif vaak gemengd met de Grenache en de Mourverdre. Ook wordt de Syrah-druif wereldwijd veel gemengd met de Cabernet Sauvignon, wat rijke, krachtige wijnen oplevert. Maar door zijn eigen kwaliteit is de Syrah de laatste jaren ook een populaire mono-cépage wijn (een wijn gemaakt van één druivensoort). Dit is voornamelijk te danken aan de Australische wijnmakers. Als de Syrah puur gebruikt wordt, moet de wijn zorgvuldig gemaakt worden. Het liefst met een lange rijping op eikenhouten vaten.

                               

Moulin de Meyran Côtes du Rhône 

Land: Frankrijk

Druivensoort: Grenache en
Syrah

Primera Piedra Syrah

Land: Chili

Druivensoort: Syrah en
Cabernet Sauvignon

Rocky Cove Shiraz

Land: Australië

Druivensoort: Shiraz

Syrah: kruidig, pittig, fruitig en rokerig

De Syrah-druif geeft wijnen nogal wat verschillende smaken en een typisch gerookt aroma. Hij bevat elementen van viooltjes, anjers, kersen, bosbessen, bramen en aardbeien. De wat rijpere Syrah heeft ook zwoele elementen van leer, chocolade, kruidnagel en pruimen. Daarnaast kunnen aroma’s van eucalyptus, vanille, anijs en zelfs bacon voorkomen en kruiden zoals rozemarijn, kaneel en zwarte peper.

Wijn-spijscombinaties

Syrah wijnen vormen een goede tegenhanger voor geurige en smaakvolle maaltijden. Vooral bij lamsvleesgerechten doet de Syrah het uitstekend. Maar er kan nog veel meer. Bij een wijn die stevig is als de Syrah past een stevige maaltijd met vet, kruiden en pit. Zoals een heerlijk gegrilde steak met bbq-saus of pindasaus. Ook wildgerechten zoals een terrine van konijn en fazant smaken heerlijk met Syrah.

Belegen geitenkaas, cheddar, blauwe kaas, brie en camembert zijn ideale kazen voor op een kaasplankje bij deze wijn.

Een klein amusereceptje

  • 400 gram chorizo
  • 250 ml Australische Shiraz
  • Takje peterselie of tijm

Snij de chorizo in plakken van 4 mm. Doe ze in een pan met de wijn en laat 15 min. zachtjes stoven met het deksel op de pan. Af laten koelen en een dag in de koelkast op smaak laten komen. Garneren met een takje peterselie of tijm. Heerlijk met een glaasje Shiraz!!