Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Wijnhuis Den Boer
Hoofdstraat 29
2931 CE KRIMPEN A/D LEK

Openingstijden

Ma: 13.30 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 20.30 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Wijnhuis den Boer úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

De revival van de retrodrankjes en -hapjes

De revival van de retrodrankjes en -hapjes

Wie kan ze zich niet meer herinneren; de kleurrijke drankjes van vroeger, die de uitdrukkingen “de pisang zijn” en “een blauwtje lopen”, een hele andere betekenis gaven. Pisang Ambon en Blue Curaçao waren de retrodrankjes op ieder feestje! Ze zagen er niet alleen heel hip uit met die felle kleuren, maar in de juiste combinatie werden ze gedronken als limonade en werd iedereen er vrolijk van. Op die feestjes werden klassieke hapjes geserveerd, zoals de blokjes kaas met zilveruitje en plakjes leverworst, en stonden er glazen op tafel met sigaretten. Maar net als met kleding komt alles wel een keer terug. Zo ook met deze drankjes, die de laatste jaren weer aan een opmars bezig zijn. Om die sfeer weer een beetje op te roepen in deze moderne tijd, hebben we een aantal recepten van ouderwetse retrohapjes gecombineerd met de lekkerste mixdrankjes, met als basis Pisang Ambon en/of Blue Curaçao.

Pisang Ambon is een likeur op basis van fruit en kruiden. Het drankje heeft een uitgesproken bananengeur en –smaak met een alcoholpercentage van 20%. Pisang is Indonesisch en betekent banaan. Ambon is een Indonesisch eiland. Het drankje is gebaseerd op een oud, Indonesisch recept, bestaande uit gedistilleerd water, alcohol, suiker en banaan. Een soldaat uit Indonesië heeft het recept in 1948 meegenomen naar Nederland. Op iedere fles Pisang Ambon staat het zogenaamde Tjap Wajang logo. Een verwijzing naar een oude Indonesische traditie: de schaduwpoppen. Ook is het drankje te herkennen aan de unieke, legendarische, vierkante fles en de opvallende groene kleur. Deze herkenbare kleur en duidelijke bananensmaak, maakt de likeur uitstekend geschikt voor exotische mixdrankjes.

Cocktailrecept: Rolling home

Wat heeft u nodig voor een Rolling home?
Een Rolling home cocktail bevat de volgende ingrediënten:

• 4 cl. Arak
• 2 cl. Rum
• 1 cl. Pisang Ambon
• IJsblokjes
• Limoen partje

Hoe maakt u een Rolling home cocktail?

• Doe wat ijsblokjes in een shaker.
• Schenk de overige ingrediënten erbij.
• Schud de mix dan krachtig door elkaar.
• Schenk het mengsel in een longdrinkglas.
• De cocktail direct serveren met een partje limoen.



Rolling hapjes

Hamrolletje met asperge

Ingrediënten:
• Blikje of potje dunne witte asperges
• Plakken ham (schouderham of achterham)
• Cocktailprikkers

Bereiding:
Rol een of twee asperges in een plakje ham. Zet vast met een cocktailprikker.

Boterhamworstrolletje met augurk

Ingrediënten:
• Plakjes boterhamworst
• Kleine augurken
• Cocktailprikkers

Bereiding:
Rol een augurk in een plakje boterhamworst. Zet vast met een cocktailprikker.


Blue Curaçao is een likeur die gemaakt wordt op het Caribische eiland Curaçao. Al meer dan honderd jaar geleden werd deze likeur voor het eerst gemaakt in het landhuis Chobolobo. Dit blauwe drankje heeft een sterke sinaasappelsmaak. Een belangrijk ingrediënt is de Laraha, een zure sinaasappel die alleen groeit op het eiland Curaçao. Andere ingrediënten zijn citroenen en typisch Caribisch fruit. De likeur is van oorsprong kleurloos; de blauwe kleur ontstaat door toevoeging van kleurstoffen. De officiële kleur van Blue Curaçao is patentblauw V (E131). Het alcoholpercentage van Blue Curaçao is 24%. Zodra u een fles open doet waant u zich op een tropisch eiland. Het is een zeer veelzijdige drank die elke cocktail of mixdrank net dat beetje extra kan geven!

Cocktail recept: Ananas fizz

Wat heeft u nodig voor een Ananas fizz?
Een Ananas fizz cocktail bevat de volgende ingrediënten:
• 1 cl. Blue Curaçao
• 1 cl. Rum
• 3 cl. Ananassap
• 1 cl. Citroensap
• 10 cl. Sodawater
• IJsblokjes
• Stukjes fruit

Hoe maakt u een Ananas fizz cocktail?

Doe alle ingrediënten, behalve het sodawater, samen met een paar ijsblokjes in de shaker. Schud flink en schenk deze mix door de strainer (barzeef) in een retro longdrinkglas. Vul naar smaak aan met sodawater en serveer met wat stukjes fruit.


Hapjes met ananas

Ananasspiesjes
Helemaal retro is de halve ananas bol met fruitige spiesjes.

Ingrediënten:
• Ananas
• Druiven
• Aardbeien
• Cocktailprikkers

Bereiding:
Snij de ananas door de helft en leg op een schaal. Snij de andere helft van de ananas in gelijkmatige stukjes. Rijg alle ingrediënten netjes aan de cocktailprikkers. Prik de spiesjes gelijkmatig over de halve ananas bol.

Kaas met ananas

Ingrediënten:
• Kaas
• Ananas
• Cocktailprikkers

Bereiding:
Snij de kaas in gelijke driehoekjes. Snij een ananas in gelijkmatige stukjes. Prik met een cocktailprikker de stukjes ananas op de kaas.

Beide drankjes combineren? Ook heerlijk!
Cocktailrecept: Rainbow Love

Wat heeft u nodig voor een Rainbow Love?
Een Rainbow Love cocktail bevat de volgende ingrediënten:
• 20 ml. Blue Curaçao
• 20 ml. Pisang Ambon
• 20 ml. Malibu
• 20 ml. Wodka
• 20 ml. Safari
• Jus d ’Orange

Hoe maakt u een Rainbow Love cocktail?

Schenk de ingrediënten voorzichtig over een bolle theelepel om laagjes te maken.


HET retrohapje der retrohapjes: Gevulde eieren

De basis voor elk retro-feestje vormt natuurlijk een schaal met gevulde eieren.

Ingrediënten:
• 6 eieren
• 4 eetlepels mayonaise
• 1 theelepel Franse mosterd
• 1/2 ui
• 2-3 augurken
• peper en zout
• ketchup
• snufje paprikapoeder
• snufje kerriepoeder

Bereiding:
Kook de eieren hard en laat ze schrikken in koud water. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen. Pel de eieren en snij ze in de lengte netjes doormidden.
Verwijder het eigeel en bewaar die in een kom. Snij de ui en de augurken zeer fijn. Meng dit met mayonaise, mosterd, paprika- en kerriepoeder en het eigeel. Roer net zo lang tot er een smeuïge massa ontstaat. Zout en peper naar smaak toevoegen. Vul de eieren met dit mengsel d.m.v. een spuitzak met een gekartelde rand. Heel retro om een klein toefje ketchup en mayonaise op elk gevuld ei te doen.