Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Wijnhuis Den Boer
Hoofdstraat 29
2931 CE KRIMPEN A/D LEK

Openingstijden

Ma: 13.30 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 20.30 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Wijnhuis den Boer úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Het is weer lente, tijd voor een uitgebreide picknick

Het is weer lente, tijd voor een heerlijke en uitgebreide picknick

Het is weer lente! Heerlijk genieten van de eerste lentezon, de geur van vers gras en lentebloeiers tijdens een lange wandeling, of genieten van een hapje en drankje op een zonnig terras. Of van beide natuurlijk! Heerlijk picknicken in de eerste lentezon, wat een mooie gedachte. Mand uit de kast, wat lekkers erin en gaan……of toch niet? Misschien is het verstandig om iets meer voorbereiding te treffen, want een picknick kan behoorlijk in het water vallen en dan niet alleen letterlijk, wanneer er plotseling een regenbui over trekt. Denk maar eens aan mieren op je cupcakes, lauwe rosé en geplette sandwiches, weg sfeer! Dat kan ook anders, met onze checklist voor de ideale picknick.

Tip 1: Buienradar

Check voor u de deur uitgaat even https://www.buienradar.nl/ . We wonen nu eenmaal in Nederland en ook als er geen wolkje aan de lucht is, zou het weer zomaar ineens kunnen omslaan.

Tip 2: Locatie

Misschien heeft u al een favoriet picknickplekje, maar mocht u voor het eerst gaan, kies dan een plek die makkelijk te bereiken is, het liefst dicht bij uw auto of fiets. Het lijkt leuk om bovenop een zandduin, of diep in het bos te picknicken, maar besef wel dat die zware picknickmand en koelbox mee moet. Denk aan een picknicktafel aan de rand van een bos, een malse wei of aan de waterkant van een rivier/plas. Zoek wel een plekje uit de wind en een schaduwrijk plekje om het eten te bewaren. En pas op voor koeien, paarden of vogels die de picknick kunnen verstoren.

Tip 3: Benodigdheden

Het spreekt voor zich dat u een picknickmand, krat of tas meeneemt waar alle hapjes in gaan. Ook een picknickkleed of deken en kussens om op te zitten kunnen niet ontbreken. Echter zijn er nog een aantal handige dingetjes die de picknick een stuk relaxter kunnen maken. Wat dacht u van een goede koelbox om de drankjes koel te houden. Borden, bekers en bestek. Een snijplank en een goed mes, kurkentrekker, opscheplepels. Servetten en vochtige doekjes. Een vuilniszak, citronellakaarsjes en een zonnebril. En eventueel al zonnebrandcrème. Want niet alleen het innerlijk moet goed verzorgd worden natuurlijk.

Tip 4: Voorbereiding hapjes

Zorg voor een goede stemming, al tijdens de voorbereiding met het maken van de hapjes, dan begint de picknick in ieder geval goed. Dé stemmingmaker is natuurlijk een aperitiefje met bubbels; een heerlijk glaasje Bellussi Prosecco Brut bijvoorbeeld! Houd de hapjes simpel en bereid alles zo veel mogelijk thuis vast voor, dit scheelt gedoe op de picknickplek. Handige hapjes zijn cupcakes, stokbrood met kruidenboter, wraps en salades, vers fruit, kazen, knakworstjes en mini pannenkoekjes. Verstandig is om al het eten luchtdicht te verpakken in handige bewaarboxen en in een koeltas mee te nemen. Welke hapjes u ook kiest, bedenk vooraf hoe praktisch ze zijn. Niet alles is even 'picknickproof'!

Tip 5: Gazpacho

Bij warm weer smaakt een koud soepje voortreffelijk. Dit recept van een Spaanse gazpacho is makkelijk van tevoren klaar te maken en kan geserveerd worden in plastic bekertjes. In dit Spaanse recept past natuurlijk alleen een Spaanse wijn zoals de Inspiración de Osborne Tempranillo-Merlot! Uiteraard drinkt u deze wel uit echte glazen.
Ingrediënten:
• 2 vleestomaten
• 1 ui
• 1 rode paprika
• 1/2 komkommer
• 50 gram witte broodkruimels
• 1/2 dl Inspiración de Osborne Tempranillo-Merlot
• 2 dl water
• 1 eetlepel wijnazijn
• 1 teentje knoflook
• 1 witte boterham
• 4 eetlepels olijfolie
• peper en zout

Bereiding:
Pel de velletjes van de vleestomaten (eerst 10 sec. in kokend water te leggen zodat het vel loslaat). Snij de ui, paprika en de komkommer in kleine stukjes. Week in een schaaltje de broodkruimels in de Merlot. Pureer met een staafmixer alle tomaten en de geweekte broodkruimels met wijn en de helft van de ui, paprika en komkommer. Voeg al roerend, met kleine scheutjes, het water, de azijn en 2 eetlepels olie toe. Pel de knoflook en pers erboven uit en voeg naar smaak peper en zout toe. Laat de gazpacho nu in de koelkast door en door koud worden. Snij de korst van de boterham af en in blokjes van 1 cm. snijden. Verhit in een koekenpan de rest van de olie en bak hierin de blokjes brood goudbruin. Daarna op keukenpapier uit laten lekken en in een luchtdicht bakje doen. De rest van de ui, paprika, komkommer en brood in aparte bakjes meenemen. De soep in een thermosfles meenemen is het makkelijkst en blijft hierdoor lekker koel! Op de picknicklocatie hoeft u enkel de bekertjes met Gazpacho te garneren met de stukjes brood en ui, paprika en komkommer.

Tip 6: Kazen

Gewoon wat stokbrood, een fles Strelitzia Shiraz en enkele kazen, dat kan niet misgaan tijdens een picknick. Zorg wel voor wat afwisseling in de soorten, bijvoorbeeld een harde kaas in blokjes, brie, camembert of gorgonzola en geitenkaas. Houd dit wel in de schaduw!

Tip 7: Rode vruchtensalade

Fris en fruitig, dat is de beste omschrijving van deze fruitsalade met rode vruchten. Doe 250 g gehalveerde aardbeien, 125 g frambozen en 250 g ontpitte kersen in een kom en besprenkel met 1 eetlepel Cointreau. Dek de kom af en zet hem 20 minuten in de koelkast. Verwarm 1 eetlepel bruine suiker en 2 eetlepels water gedurende drie minuten in een steelpan op laag vuur, of tot de suiker is opgelost. Laat het suikerwater afkoelen en schenk het over het fruit. Dek de kom af met een deksel en neem hem mee in de koelbox.

Tip 8: Bladerdeeghapjes

Bladerdeeghapjes zijn makkelijk, snel en goed al thuis klaar te maken. En met dit recept bovendien erg smakelijk!
Ingrediënten:
• 5 plakjes bladerdeeg
• 7 plakjes salami
• 5 kleine geitenkaasrondjes
• 1 ei
• Italiaanse kruiden

Bereiding:
Ontdooi de plakjes bladerdeeg en snij ieder plakje doormidden. Snij de plakjes salami heel fijn. Leg nu op de onderste helft een bergje salami en verbrokkelde geitenkaas. Vouw het bladerdeeg dubbel en maak langs de 3 open randen de hapjes goed dicht met een vork. Bestrijk de hapjes met een beetje ei en strooi er wat Italiaanse kruiden overheen. Doe de hapjes in de oven op 200 graden, ongeveer 15 minuten. Als ze afgekoeld zijn kunnen ze verpakt worden om mee te nemen.

Tip 9: Zonnebrandcrème

Fijn dat zonnetje, maar vooral de eerste lentestralen kunnen verraderlijk zijn. Smeer u daarom goed in, het liefst een half uur voordat u op pad gaat. En onthoud: ook in de schaduw kunt u verbranden. Gaan er kinderen mee? Smeer die dan ook goed in en neem een pet of hoedje voor ze mee om een zonnesteek te voorkomen.


Tip 10: Drankjes

Wie picknickt, krijgt dorst, zorg dus voor voldoende drinken. Er wordt wel eens onderschat hoeveel drank er tijdens een picknick wordt gedronken. Kinderen drinken ongeveer een halve liter en volwassenen 2 keer zoveel! Flessen met een draaidop of aanmaaklimonade zijn handig omdat deze na gebruik weer dicht gedraaid kunnen worden, scheelt een hoop knoeien. Vergeet niet om flessen water mee te nemen. Niet alleen voor de dorst, maar ook handig om de handen mee af te spoelen. Extra gezond maakt u het door er bijvoorbeeld komkommer, citroen, aardbeien, munt of frambozen aan toe te voegen. Wanneer u de flessen met drank 4 uur van tevoren in de vriezer legt, blijven ze tijdens de picknick langer koel. Wat wijn betreft is een gemakkelijk drinkbare, niet al te zware wijn het beste, zoals een Strelitzia Chenin Blanc. Vergeet de bierliefhebbers niet en neem een paar lekkere koele flesjes/blikjes bier mee.

Tip 11: Meloenwater

Halveer een kleine meloen, verwijder de pitjes en steek met een bolletjeslepel mooie balletjes uit het vruchtvlees. Laat ze in de diepvriezer bevriezen en vervoer ze in een diepvriesdoos met een koelelement er tegenaan. Schenk grote glazen vol met koel water uit een thermosfles en verdeel de meloenbolletjes erover. Garneer met blaadjes munt. De half bevroren meloenbolletjes werken als ijsblokjes, waardoor het water heerlijk fris blijft. Bovendien staat het ook erg fleurig.

Tip 12: Aardbeien smoothie

Heerlijk fris en gezond is deze aardbeien smoothie. Kan prima mee naar de picknick wanneer u de hoeveelheid van een glas na het maken in een diepvrieszakje doet. Deze invriezen, net voor vertrek er uithalen en in de koelbox meenemen.
Ingrediënten:
• 300 gram aardbeien
• 900 ml yoghurt
• 1 l sinaasappelsap

Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een frisse smoothie. Zodra alle aardbeien helemaal opgenomen zijn in het drankje is de smoothie klaar en invriezen maar!

Tip 13: Sfeervolle muziek

Neem een draadloos boxje mee en beluister uw favoriete muziek. Zet hem niet te hard, zodat er volop genoten kan worden van de omgeving en elkaar.

Tip 14: Gezelschap

Onze laatste tip: nodig zoveel mogelijk vrienden, kennissen en familie uit. Laat iedereen zijn/haar eigen picknickmandje met inhoud meenemen en spreek op een leuke plek af, op een zonnige middag. Na al die maanden binnen is er genoeg bij te kletsen! En toost op de zon en de toekomstige zomer. Veel plezier!