Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Wijnhuis Den Boer
Hoofdstraat 29
2931 CE KRIMPEN A/D LEK

Openingstijden

Ma: 13.30 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 20.30 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Wijnhuis den Boer úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Whiskyproeven voor iedereen, ervaren of beginnend

Whiskyproeven voor iedereen, ervaren of juist een beginnende whiskyliefhebber

Veel mensen hebben wel eens whisky geproefd of gedronken, maar hebt u whisky al eens echt ervaren? Ervaren whiskydrinkers kunnen de vele verschillende smaak- en geuraccenten goed onderscheiden. Benieuwd hoe u kunt leren om whisky te proeven als een kenner? We helpen u een beetje op weg.


Verschillende sensaties

Het kost tijd en geduld om een whisky te ontdekken. Door rustig te ruiken en te proeven, een slok te nemen…. en nog een slok te nemen...., ontdekt u steeds meer verschillende smaaksensaties. Als “beginnende” whiskydrinker is het handig om de verschillen tussen whisky te leren onderscheiden. De tip van úw topSlijter is om eens te beginnen met 2 verschillende whisky’s. Verschillen kunnen heel subtiel zijn, maar door 2 whisky’s tegelijkertijd te proeven, ervaart u zelfs bij vergelijkbare whisky’s een duidelijk onderscheid. Zo kan het dat u ineens accenten ontdekt in een vertrouwde whisky die u nog niet eerder hebt opgemerkt. Wees specifiek in de omschrijving van het accent dat u hebt ontdekt door het te vergelijken met een smaak die u kent, zoals bijvoorbeeld een fruitsoort of kruiden. Vertrouw op uw instinct en zintuigen en vergeet niet dat ieders smaakpalet anders is. Fouten maken kan eigenlijk niet en het plezier zit hem natuurlijk in het zelf ontdekken.

De whiskybeleving

Wanneer u een optimale smaakbeleving wilt, begin dan bij het kiezen van het juiste glas. Voor whisky neemt u de tumbler of een tulpvormig whiskyglas. Deze laatste heeft een nauwe opening waardoor de geuren en smaken zich boven in het glas concentreren en de smaak optimaal tot zijn recht komt. Wanneer u een whisky voor het eerst drinkt en nog moet ontdekken, schenk hem dan puur en op kamertemperatuur, zo proeft u de whisky zoals die bedoeld is. Bij erg sterke whisky’s helpt het toevoegen van een aantal druppels water om de whiskysmaak wat los te maken van de alcoholsmaak. Vul het glas met een klein laagje whisky en draai het glas een beetje rond. Hierdoor komen de geuren goed vrij. Neem rustig de tijd om te ruiken, smaak wordt namelijk, net als bij wijn, beïnvloed door het reukvermogen. Neem een klein slokje en houd de whisky even in uw mond voor u deze doorslikt. Dit is het moment om de verschillende accenten te proeven en herkennen. Lukt het niet meteen? Neem dan gewoon nog een tweede en derde slokje. U zult merken dat u steeds meer smaken gaat ervaren en herkennen. Na het doorslikken moet u letten op de afdronk. In tegenstelling tot wijn, is het wel belangrijk om de whisky door te slikken. Sommige whisky’s hebben een korte en andere een lange afdronk. Drink uw glas niet te snel leeg maar geef uw smaakpapillen de tijd om aan de whisky te wennen. Dat is de ware whiskybeleving. Let uiteraard wel op dat u niet teveel proeft. Drink met mate.

5 whisky’s tijdens onze whiskyweken om te oefenen of om gewoon van te genieten

úw topSlijter heeft 5 toegankelijke en voortreffelijke whisky’s geselecteerd, geschikt voor iedereen die wil oefenen met het onderscheiden van de verschillende smaak- en geuraccenten of om gewoon van te genieten.

1. Ballantine's Scotch Whisky
Ballantine’s Finest is een complexe en zachte blend en bestaat uit meer dan 40 verschillende malt- en graanwhisky’s uit de vier regio’s van Schotland. Jim Murray, een wereldberoemde whisky-connaisseur noemde de Ballantine’s Finest “A major work of art”. De smaak is uitstekend in balans, met aroma’s van appel en vanille, gevolgd door naar zoet nijgende tonen van bloemen. De afdronk is verfijnd en uitermate fris. Ballantine’s Finest is een whisky die kenners, maar ook beginnende drinkers, waarderen.

2. Bowmore 12 years
Islay malts zijn beroemd om hun karakteristieke rokerige smaak. In Bowmore komt dit subtiel tot uiting, door ambachtelijke bereiding met turfgestookt vuur, volgens de meer dan 200 jaar oude Bowmore-traditie. De smaak is droog en rokerig met tonen van zeewier en chocolade met een opmerkelijk warme en complexe afdronk. Complex maar toegankelijk en hierdoor een uitstekende keuze voor een beginnende whiskydrinker.

3. Famous Grouse Whisky
In 1896 maakte Matthew Gloag zijn eerste whisky en vernoemt deze naar de iconische Red Grouse, de Schotse Sneeuwhoen. Al ruim 200 jaar blijft de distilleerderij trouw aan lokale tradities en is het nog altijd gevestigd in Perthsire, in het zuiden van de Schotse Hooglanden. Vandaag de dag vinden er bijna 6000 kwaliteitscontroles plaats voordat een fles Grouse verkocht wordt. The Famous Grouse is nog altijd de bestverkochte whisky in Schotland. De whisky heeft een zachte en ronde smaak met een moutige zoetheid en accenten van vanille, vers gedroogd fruit en zachte kruiden. De afdronk is medium lang, zacht soepel met een herkenbaar malt karakter en mag daarom in deze top 5 niet ontbreken.

4. Glengoyne 10 years Highland Single Malt Scotch Whisky
Glengoyne distilleerderij ligt ten noorden van de stad Glasgow, net noordelijk van de grens tussen de Highlands en de Lowlands. Het is hiermee de zuidelijkste distilleerderij van de Highlands. De naam Glengoyne betekent 'Valley of the Wild Geesse' (vallei van de wilde ganzen) en komt uit het Gaelic. In deze single malt kunt u accenten ontdekken van groene appel, specerijen, mokka en een hint van zoete drop en noten. De afdronk is zoet en moutig.

5. Jack Daniel's Black
Elke druppel Jack Daniel’s komt uit Lynchburg, een dorpje in Tennessee met 600 inwoners, waarvan de helft werkt bij Jack Daniel’s. Uniek is de houtskoolfiltering die Jack Daniel’s een Tennessee Whiskey maakt in plaats van een ‘bourbon’. Een fijn, zoet smakende whiskey met voor op de tong een subtiele smaak en meer eiken achterin de mond met accenten van vanille, karamel en licht eikenhout. Deze whiskey moet iedereen eens geprobeerd hebben.


Whiskyweken bij úw topSlijter. Kom langs in de winkel!

Wilt u graag één van deze whisky’s proberen of liever een nieuwe whisky ontdekken? Kom dan tijdens de komende whiskyweken even bij úw topSlijter langs. Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen en mening. En vergeet niet: iedereen kan leren om de smaken en geuren van een goede whisky in detail te beschrijven. U hoeft geen extra goede neus of sterk ontwikkelde smaakpapillen te hebben. Laat uw zintuigen hun werk doen en neem er de tijd voor. Veel en vaak oefenen is een must. En zeg nou zelf: er zijn vervelendere dingen dan deze zoektocht naar verschillende geuren, sensaties en smaakervaringen!